Villa Clementina wil eenwarm en veilig nest aanbieden aan elk kind, zonder onderscheid

Het welbevinden van het kind staat centraal, zodat het zich maximaal kan ontwikkelen.

Onze aanpak

Elk kindje is uniek en draagt ontwikkelingsmogelijkheden in zich, hoe beperkt deze ook mogen zijn.

Door samen te leven en samen op te groeien onder deskundige begeleiding, kunnen kinderen veel van elkaar leren. Leren spelen, bewegen, communiceren, zelfredzaamheid,...

Daarom werken we niet met vaste groepjes die bv. volgens leeftijd zijn opgedeeld, maar maken we dagelijks een evenwichtige mix van leeftijden, interesses en specifieke zorgnoden.

Zo komen alle kinderen wisselend in de diverse ruimtes, zodat ze geleidelijk alle mogelijkheden binnen en buiten ontdekken.

De kinderen veranderen ook niet van begeleiders gedurende de opvangperiode, bij ons werken alle begeleiders, ieder met hun eigen talenten, met alle kinderen.

Het tempo en de noden van het kind bepalen ons ritme. Wij zorgen voor een flexibel aanbod van ontwikkelingsstimulatie door prikkeling van de zintuigen, muziekactiviteiten, knutselen, turnen, snoezelen en buiten spelen. Er is contact met dieren op de zorgboerderij: konijnen, geitjes en kippen en wekelijks gaat een groepje kids naar de hippotherapie.

Omdat familie belangrijk is in de ontwikkeling van elk kind, organiseren wij ook regelmatig activiteiten voor ouders en grootouders.


Dagelijkse werking

De dagelijkse begeleiding gebeurt door een multidisciplinair team

Naast een medische en orthopedagogische omkadering zijn er kinderverzorgers en opvoeders, een verpleegkundige, logopedist en logistieke hulp. Gescreende vrijwilligers en stagiairs versterken het team.

Onze privé kinesiste kan op voorschrift kindjes behandelen tijdens de opvanguren.

Voor de kindjes met een beperking worden de noden in kaart gebracht en een ontwikkelingsprogramma op maat aangeboden.

Voor de oudere kindjes die niet op de gewone leeftijd naar school kunnen, komt de schooljuf enkele uren per week aangepast onderwijs geven.


De Villa

Welkom in ons warm kinderdagverblijf

De grote lichtrijke villa werd opgefrist met kleurrijke accenten en van warm familienest omgetoverd tot een vrolijk kinderdagverblijf. Onze bedjes, eetstoelen, snoezelruimte met waterkolom en waterbed, en toilet-en verzorgingsruimte, zijn aangepast aan jonge kinderen en personen met een beperking en conform de veiligheidscriteria voorgeschreven door de overheid.Een dagje in Villa Clementina

Er is opvang voorzien van 7u15 tot 18u15.

In de hal is er er ruimte om jasjes uit en pantoffeltjes aan te doen, buggy, rolstoel , draagtas e.d. te stallen. Elk kindje heeft er een eigen plekje. In de leefruimte zelf bewaren de begeleiders verzorgingsspulletjes, medicatie, tutje, … in het persoonlijke kastje. De kinderen worden onthaald in onze grote speelruimte. Hier kunnen de ouders ook even vertellen hoe de nacht is verlopen, waarop gelet moet worden.

Elke dag is er een specifieke groepsactiviteit voorzien: knutselen, taalmoment, muzische vorming, poppenkast, tiktak, turnen, Sherborne, hippotherapie. We proberen zo vaak mogelijk buiten te spelen, te wandelen. Er wordt vertrokken vanuit een thema dat maandelijks wisselt en waarbij ook nieuwe SMOG-gebaartjes (Spreken met Ondersteuning van Gebaren) worden aangeleerd.

Voor sommige kindjes wordt een kiné-of logopediemoment ingelast, anderen zullen in een klein groepje of individueel met de juf of meester aan de slag gaan. Kindjes die dan al een dutje moeten doen, kunnen dit in een eigen bedje met hun knuffeltje.

Rond 11u wordt de warme maaltijd voorzien. De kindjes kunnen zien hoe deze bereid wordt door onze vrijwilligers, aangezien de keuken aansluit aan de speelruimte.

Voor kindjes die tot 18u15 blijven, is er mogelijkheid om tussen 12u30 en 13u aan te komen. We verwachten wel dat zij thuis reeds middageten kregen.

Voor de meeste kindjes zal het na het middageten tijd zijn voor een dutje: hiervoor beschikken we over slaapruimtes met video- en audiobewaking. Voor kindjes waarbij dit nodig is (b.v. heel jonge kinderen of omwille van medische redenen) voorzien we dat ze slapen onder rechtstreeks toezicht. In de namiddag is er weer lekker veel tijd om te ravotten, te knutselen, gewoon rustig een beetje verder te snoezelen, een filmpje te bekijken, met de I-Pad of aangepaste computer te experimenteren,… En als het goed weer is, dan vind je ons buiten: aan het wandelen of spelen op het terras of op het buitenspeelplein, in de kinderboerderij tussen de konijntjes, geitjes en kippetjes.

Wanneer zo rond 15u de maagjes weer knorren, voorzien we lekkere verse fruitpap.Natuurlijk zijn er ook kindjes die op andere tijdstippen eten (flesvoeding, sondevoeding) en die misschien wat meer tijd nodig hebben. Indien nodig kan ook onze logopediste ingeschakeld worden als een kindje ondersteuning nodig heeft bij het eten.

Via ons dagelijkse heen-en-weer-boekje krijgen de ouders een beeld van wat hun spruit allemaal beleefde. Elk kindje heeft een specifieke aandachtsbegeleider.

Onze dag in Villa Clementina stopt om 18u15.Dan ruimen we alles op, zorgen ervoor dat onze Villa opnieuw fris klaar staat voor een volgende leuke dag!


Centrum voor inclusieve kinderopvang voor jonge kinderen met en zonder beperking

Villa Clementina is een geïntegreerd en inclusief kinderdagverblijf voor jonge kinderen met én zonder beperking. We bieden opvang aan 22 kinderen van 0 tot 6 jaar: 15 zonder beperking en 7 met beperking. Ook kinderen met een ernstige meervoudige beperking die niet in de reguliere opvang terecht kunnen, zijn welkom.